Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Boćalište u Parku 101. brigade

Boćalište u Parku 101. brigade već dugo se ne koristi – mnogi pored njega svakodnevno prolaze a da ga ne zamijete. Poveći izduženi prostor zove da se za njega osmisle novi sadržaji.

Krajem lipnja upitali smo mještane koje bi oni sadržaje voljeli vidjeti na toj lokaciji kako bismo istražili njihove potrebe i želje vezane uz sadržaje u javnom prostoru. Poticali smo ih pritom na razmišljanje izvan okvira, pa i realnih mogućnosti, na tragu krilatice “Budimo realni, tražimo nemoguće”. Pristiglo nam je 20-tak prijedloga koje u sažetom obliku objavljujemo u nastavku:

 1. odmorište s klupicama, sa novim stablima koja će raditi sjenu;
 2. vježbalište/poligon za mountain-bike bicikliste;
 3. višeosjetilni park prilagođen potrebama slijepih i slabovidnih osoba te osoba s invaliditetom;
 4. inscenirana plaža (kao na Zrinjevcu);
 5. razne vrste buvljaka (tematski, donatorski, umjetnički…)
 6. igralište za najmanje (mali tobogani i sprave za provlačenje)
 7. niz roštilja na otvorenom sa pipom za vodu
 8. atletska staza
 9. park za djecu u kolicima
 10. jezero s mostićem
 11. kutak za odmor uz dobru knjigu i osvježenje te razonodu uz društvene igre već davno zaboravljene
 12. prostor za meditaciju i psihološku pomoć
 13. skejt park
 14. velik tobogan s pijeskom uokolo
 15. park sa spravama za djecu ali i odrasle (njihove roditelje)
 16. park za male pse
 17. pješčanik
 18. Ženska zona (obrazloženje: djevojke su doslovce izgurane s igrališta, na nogometnom i košarkaškom rijetko “dođu na red” pa bi bilo vrijeme da se barem jedan komadić parka uredi prema željama i potrebama djevojaka i žena)
 19. povrtnjak, za klince, da vide kako nastaje hrana
 20. par klupa sa stolovima i nadstrešnica
 21. mali nogomet s djecom, živi stolni nogomet
 22. ma idealan oblik za plastenik! Unutra… mogu se posaditi i egzotične biljke… cvijeće… divota! Prvi gajnički plastenik za djecu i sve koji su u duši djeca 
 23. Koliko ljudi uopće zna nešto o boćanju? Vrlo malo ljudi. Zašto ne bismo radije učili ljude i djecu boćanju i osvježili boćalište?
 24. azil za kvartovske izgubljene i ostavljene mačke i pse. Sve više ih je, a svaki prolaznik će zastati i nahranit ih a možda i ponijet kući životinju
 25. vodena plaftorma

Neovisno o izvedivosti pojedinih prijedloga na konkretnoj lokaciji, mislimo da su svi vrijedni predstavljanja kao izraz potreba mještana za sadržajima u javnom prostoru u kvartu, ovdje ili na nekom drugom mjestu. Slikarica Valentina Marđetko predložene će sadržaje ilustrirati crtežima na kartonu (kao na slici u prilogu) koje će mještani potom obojati, te postaviti na odabrano mjesto u Parku. Bit će to zajednička slika života kakvog priželjkuju u naselju. Siluete će se oslikavati na otvorenom prostoru u Parku u subotu, 19. rujna, od 10 do 17 sati (uključivanje u vrijeme po želji), a bit će postavljene na istoj lokaciji u nedjelju, 20. rujna, od 16 do 19 h, uz razgled i razgovor. Svi su pozvani sudjelovati, bez obzira na znanje i iskustvo. Materijal i pribor za oslikavanje bit će osigurani.

Park može biti mjesto za igranje društvenih igara

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.