Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Park – kako je bilo

Dvodnevno događanje u Parku 101. brigade je iza nas. Slikarica i krajobrazna arhitektica Valentina Marđetko vodila je likovnu radionicu na kojoj su mještani, uglavnom oni najmlađi, oslikavali ilustracije, uvećane prikaze različitih sadržaja koje su stanovnici kvarta poželjeli za Park. Plesačica suvremenog plesa Una Štalcar-Furač za to je vrijeme animirala prolaznike pozivajući ih da se uključe u plesnu radionicu na temu svakodnevice u Parku. I tu je najveći odaziv bio od strane najmlađih, uz poticanje i pratnju roditelja. Čini se da s odrastanjem nevoljko nastupamo u javnom prostoru, ili da kreativnost ove vrste ostavljamo za sobom kao nešto što pripada najmlađima ili pak profesionalcima.

Događanje smo zaključili postavom radova u prostoru Parka, u kasnim popodnevnim satima – veliki i uvećani prikazi dječaka na skateboardu, djeteta koje zalijeva povrtnjak, dviju žena koje igraju košarku, staklenika s egzotičnim biljem te brojni drugi, bili su raspoređeni širom parka, oslonjeni o stabla, čineći scenografiju neke moguće predstave među kojom su mještani/ke opušteno šetali, razgledali radove, igrali odbojku ili nogomet, razgovarali… Između radova i oko njih sudionici/ce plesne radionice izveli su koreografiju nadahnutu oslikanim motivima: pokretom tijela oponašali su uprizorene radnje (meditaciju, vožnju bicikla…) ili su pak utjelovili krivulje šarenog tobogana i osjećaj spusta niz njega. Park je postao poprištem drugačije vizije javnog prostora, koja otvara mogućnosti za njegovo korištenje i slavi kreativnost svakog pojedinca.

Nadamo se da će ushit i posvećenost s kojom su ovim aktivnostima pristupili naši mali sudionici i sudionice potaknuti starije da se ubuduće i sami uključe u slične programe.

Sva ćemo događanja, putem fotografija, predstaviti u Knjižnici Gajnice u mjesecu studenom te pozivamo sve sudionike/ce da nam se pridruže i po želji dostave svoje fotografije za izložbu. Točan datum izložbe javit ćemo uskoro!

U nastavku: fotografije Miroslava Vajdića

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji programa, a posebno: Željku Šićku Prašničkom, voditelju FB grupe Gajnice jučer danas sutra putem koje smo komunicirali najveći dio aktivnosti, koji se i osobno uključio u njihovu promociju i foto-dokumentiranje te pomogao oko realizacije izložbe u Parku; Miroslavu Vajdiću, fotografu koji je s nama od početka, čije fotografije krase brojne priloge na ovim stranicama, pa tako i prilog o ovom događanju; Rolandu Bilobrku na tehničkom postavu izložbe u Parku; Petri Štefičar na asistenciji na radionicama i u postavu i demontaži izložbe; Mariju Purgaru na prijevozu velikih radova do Parka; Robertu Glavaku, predsjedniku vijeća MO Gajnice na ustupanju prostora za pohranu radova prije izložbe; Nevenu Mrzlečkom koji je svojom diskretnom ali vrhunskom glazbenom izvedbom oplemenio cijelo događanje; Knjižnici Gajnice na prilici da program predstavimo putem fotografija u izlozima knjižnice.

Bez dviju voditeljica radionica, Valentine Marđetko i Une Štalcar-Furač, ovog programa ne bi bilo te im zahvaljujemo jer su se angažirale u svim aspektima programa.

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.