Stela Mikulin: Slike sjećanja

Važno mjesto u priči o povijesti života u Gornjem Stenjevcu imaju fotografije koje mještani-ke čuvaju u obiteljskim arhivima. Rijetke su i zato posebno dragocjene fotografije s kraja 19. odnosno početka 20. stoljeća, nešto više ih je iz 1930-tih i 1940-tih a nakon toga su brojnije i osim svečanih prigoda poput vjenčanja, dokumentiraju trenutke svakodnevice, dječju igru, druženja, rad uz kuću i oko nje… I kad su snimane u namještenim okolnostima i s osobama koje poziraju fotografu, u fotografiranim licima prepoznajemo emocije i raspoloženja koja su nam bliska, te se s njima možemo povezati na nekoj svevremenskoj, ljudski univerzalnoj razini, ma koliko nas dijelile godine i okolnosti.

Umjetnica Stela Mikulin odabrala je fotografije za predmet svojih umjetničkih intervencija da pokaže „kako neko mjesto i ljudi nose sa sobom tragove prošlosti njihovih obitelji i prijašnjih događanja te kako se oni reflektiraju, naziru u sadašnjosti”. U njih unosi ulomke drugih fotografija, starijeg ili novijeg datuma – dijelove krajolika ili narodne nošnje Gornjeg Stenjevca – po kojima onda crta ili ih boja nježnim bojama. Na drugim mjestima u fotografiju unosi gotov crtež-ilustraciju, koja poput one u priručnicima, pojašnjava snimljeni motiv (dijelovi mlinskog postrojenja, dijelovi tkalačkih alata). Umetnuti ulomci slobodno lebde ne slijedeći doslovno logiku prikaza, unoseći element igre u prizor. Dijelovi fotografije blijede prema rubovima ili ih „nagrizaju” oblici sa strane, poput vremena koje ih otima našem pamćenju. Čini se da su ovi prikazi slike sjećanja samog, fragmentiranog i ne uvijek pouzdanog, u kojem tražimo oslonac istovremeno svjesni kako nam izmiče, poput ovih lebdećih i nelogičnih ulomaka s kojima nas zabavlja i naše uvjerenje u vjerodostojnost sjećanja podbada Stela Mikulin.

Likovne intervencije izvedene su najvećim dijelom na fotografijama iz privatnog arhiva Mirjane Rončević kojoj zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i otvorenosti za ovakav vid suradnje. Dio fotografija je iz povijesnih publikacija ili su snimljene tijekom realizacije programa Gornji Stenjevec – narativi mjesta u 2021. godini.

Stela Mikulin (r. 1996.) odrasla je u Ivancu, a osnovnu školu pohađala je u Podsusedu. Diplomirala je Likovnu kulturu, smjer slikarstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi izv. prof. art. Gordane Bakić-Vlahov. Izlagala je do danas na sedam skupnih izložbi, u Zagrebu i u Rovinju.

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite