Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Film “Gornji Stenjevec – narativi mjesta”

Umjetnička završnica cjelogodišnjeg programa o Gornjem Stenjevcu kratki je film “Gornji Stenjevec – narativi mjesta”. Tri mlade umjetnice, Karla Mesek (scenarij i režija), Alma Trtovac (snimanje i montaža), Stela Mikulin (foto-kolaži) zabilježile su svoj doživljaj naselja na temelju višekratnih posjeta kraju i razgovora s mještanima-kama u okviru programa. U suzdržanoj, decentnoj maniri, ritmiziranom izmjenom statičnih kadrova koji ostavljaju vremena gledatelju da doživi prostor i zvukove koji ga ispunjaju, slušamo sjećanja mještana-ki na život kakav je nekada bio i na koji se način u međuvremenu promijenio.

Karla Mesek, autorica scenarija i redateljica, ovako je objasnila intenciju filma: “Inicijalna ideja bila je uspostaviti odnos između prošlosti i sadašnjosti mjesta, vidjeti koje su se promjene dogodile u načinu života mještana, kako je promjena načina života utjecala na izgled mjesta i kako mještani koji su imali priliku svjedočiti tim promjenama zapravo iste doživljavaju. Stoga, film je zamišljen kao spoj vizualnih i auditivnih fragmenata koji svjedoče o prošlosti, sadašnjosti i tim promjenama. Bilo nam je bitno uključiti mještane u projekt, razgovarati s njima, otići na lokacije, snimiti zvukove mjesta i pomoću rada sa starim fotografijama, u formi foto-kolaža, uspostaviti vizualno izravan prostorno-vremenski odnos između prošlosti i sadašnjosti. Međutim, iako je u fokusu rada bilo upravo to uspostavljanje odnosa između prošlosti i sadašnjosti mjesta, bilo nam je bitno zabilježiti i samu sadašnjost mjesta, odnosno vlastiti doživljaj te sadašnjosti i pristupiti joj kao umjetnički relevantnom materijalu.”

Više o autoricama OVDJE

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.