Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Poziv umjetnicima i umjetnicama

Pozivamo mlade umjetnike i umjetnice do 35. godine da se prijave za sudjelovanje u participativnom umjetničko-istraživačkom programu „L’jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena” kojeg provodimo u zagrebačkoj četvrti Podsused-Vrapče.

Naziv programa preuzet je iz lokalne narodne pjesme, dijela ruralne kulture u kojoj su „gora zelena” i „voda studena” bili dio svakodnevnog života i dio identiteta lokalnog stanovništva. O životu uz vodu svjedoče sačuvani javni zdenci i mlinovi-vodenice u četvrti a šume Medvednice, iz kojih se lokalno stanovništvo opskrbljivalo drvom za ogrjev i u graditeljstvu, zauzimaju čitav njen sjeverni dio. Cilj je programa pokrenuti javni razgovor o tome koju ulogu „gora zelena” i „voda studena” imaju u životima današnje generacije mještana/ki i koju bi ulogu mogli imati u budućnosti.

Istraživački dio programa vodi povj. umjetnosti Maša Štrbac koja priloge objavljuje na mrežnim stranicama https://olplab.home.blog/ Pozivamo umjetnike/ce da se u program uključe s umjetničkim radom na temu, koji će se realizirati u javnom, fizičkom ili virtualnom prostoru, a uključivat će suradnju s mještanima/kama. Osigurana su sredstva za umjetnički honorar/e i produkciju u ukupnom iznosu do 14.000 HRK bruto.

Prijaviti se može individualno ili u grupi. Potičemo na prijavu umjetnike/ce koji žive u zapadnom dijelu Zagreba ali i one koji su u Zagreb doselili iz drugih sredina, iz drugih mjesta ili gradova u Hrvatskoj. Odabrani će autor/ica dobiti priliku da za produkciju u slijedećoj godini predloži novi rad u javnom prostoru u svojoj, domicilnoj sredini. Mogu se prijaviti umjetnici/ce iz različitih disciplina, studenti/ce kao i mladi profesionalci/ke iz područja vizualnih umjetnosti, multimedije, scenskih i izvedbenih umjetnosti, arhitekture i krajobrazne arhitekture, dizajna te primijenjenih umjetnosti. Podržavamo prijavu interdisciplinarnih timova koji mogu uključivati članove/ice iz drugih disciplina i područja (humanističke, prirodne i društvene znanosti).

Rok za prijavu je petak, 13. svibnja 2022. Planirana realizacija rada je ljeto/jesen 2022., prema dogovoru.

Prijavljuje se putem online prijavnice (https://forms.gle/5ne3m8ALMJfsUMHr8 ) u kojoj pored osnovnih podataka o prijavitelju/ici (dob, obrazovanje, radno iskustvo) treba navesti razloge za prijavu (motivacijsko pismo). Ono će biti važan kriterij pri odabiru.

Eventualna pitanja u vezi Poziva mogu se uputiti na adresu ured@otvorenilikovnipogon.org ili na telefon 097 643 9713 (Maša Štrbac, voditeljica programa). Prijavljeni/e će o rezultatima biti obaviješteni mejlom.

„L’jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena” je dio programa Laboratorij Gajnice, višegodišnjeg umjetničko-istraživačkog programa u zagrebačkoj četvrti Podsused-Vrapče. Nositelj programa je umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti. Program se u 2022. godini odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba. Rad organizacije podržava Zaklada Kultura nova.

Naslovna fotografija: potok Mačkovec i šume Medvednice

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.