Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Tekstilna radionica – posveta potocima u četvrti

U nedjelju, 14. kolovoza u Parku 101. brigade u Gajnicama održana je tekstilna radionica posvećena potocima u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče, u okviru programa “L’jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena”. O potocima Vrapčak, Dolje i Dubravica razgovarali smo proteklih mjeseci* sa stručnjacima i stručnjakinjama različitih profila, o njihovom trenutnom stanju i o mogućnostima za njihovo uređenje. Na ovoj radionici mještani i mještanke četvrti su pozvani da kroz rad s tekstilnim materijalima, uz stručno vodstvo tekstilne dizajnerice Ele Leko, izraze svoj doživljaj kvartovskih potoka na umjetnički način, u mediju tekstila. Kombiniranjem i obradom različitih materijala sudionici-ce radionice oponašali su površinu vode u potoku (mreškanje, ljeskanje, odraze…) u različitim njegovim izdanjima, bujičnima ili u vrijeme suše, u vrijeme različitih godišnjih doba… pri tom se koristeći različitim tehnikama, od najjednostavnijih za najmlađe (vezivanje, bojanje), do složenijih za starije i iskusnije (šivanje, lijepljenje…). Dio tehnika je voditeljica sama razvila pripremajući se za radionicu. U radu s polaznicima-cama voditeljici su asistirali kolege Leo Subanović i Ida Kalabić.

Na radionicu, koja se odvijala od 10.30 do 17.30, svatko se mogao uključiti u vrijeme i u trajanju po želji. Pribor i materijali za rad, tekstili različitih boja i tekstura, bili su osigurani a ukoliko je tko želio, mogao je donijeti na radionicu vlastiti tekstil ili odjeću čiji materijal je želio-željela iskoristiti za rad.

Tijekom radionice pričali smo s polaznicima radionice o potocima, sa starijima o tome kakvu su ulogu imali u njihovim životima, jesu li se promijenili, sa mlađima kako ih doživljavaju i što o njima znaju. O tome ih je kroz razgovor podučila biologinja Iva Vidaković Maoduš, koja se bavi zaštitom prirode, osobito voda i koja dobro poznaje bogatstvo života u potocima.

Na radionici koja je bila besplatna i otvorena za sve uzraste sudjelovali-e su: Anna Sidorova, Željka Buljan, Irena Pilaš, Tea Plepelić, Amelie Rožman, Ivan Blažević, Katja Blažević, Stella Valnea Davanzo, Mateo Buljan, Nika P., Petar B., Mihael R., Mila K. i dr.

Radove nastale na radionici predstaviti ćemo na svečanosti u Parku u subotu 10. rujna. Po završetku programa svaki će sudionik-ca dobiti svoj rad.

Želja nam je ovim događanjem podsjetiti na potoke koji su imali važnu ulogu u životu na ovom prostoru, i koji bi takvu ulogu mogli imati i u budućnosti, uz primjenu novih spoznaja i tehnologija oplemenjujući naš život na druge i nove načine.

potok Dolje u Podsusedu

O voditeljici:

Ela Leko (r. 1996.) je studentica prve godine diplomskog studija Tekstilnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (TTF) u Zagrebu. Nakon završetka srednje škole za Modu i dizajn upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu te potom, nakon dvije godine studiranja, preddiplomski studij Tekstilnog i modnog dizajna (završni rad: Revitalizacija Art décoa kroz modularne tekstile). U vrijeme preddiplomskog studija radila je na nekolicini filmskih projekata kao kostimografkinja i izlagala na nekoliko skupnih izložbi. U svom umjetničkom radu dekonstruira različite materijale i ponovno ih spaja u nove forme.


* poveznice na razgovore o potocima u četvrti: Dubravica (sugovornik krajobrazni arhitekt Mario Jukić), Dolje (sugovornica biologinja Iva Vidaković Maoduš), Vrapčak (sugovornica studentica arhitekture Klara Kranjčec)

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.