Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Održana prva radionica u sklopu programa “Neka cijeli svijet suncokreta”

U utorak, 15. studenog održana je prva radionica u sklopu programa “Neka cijeli svijet suncokreta” kojeg u partnerstvu provode umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, KGZ Knjižnica Gajnice i Udruga za sindrom Down-Zagreb, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH. U slijedećih godinu dana program će uključiti niz likovnih radionica s osobama sa sindromom Down, nadahnutih literaturom iz fonda knjižnice te prateću izložbu, film i ciklus tribina za javnost. Cilj je programa dati osobama sa sindromom Down podršku da se likovno izraze, približiti ih knjižnicama i književnosti te javnost upoznati s njihovim potrebama i mogućnostima.

Najveći dio programskih aktivnosti odvija se u KGZ Knjižnici Gajnice u Meksičkoj 6 u Zagrebu, gdje je 15. studenog održana i prva radionica na temu Ljubav prema gradu, koju je vodila oblikovateljica umjetničkog nakita, samostalna umjetnica Smiljka Franjić. Pročitavši nekoliko odabranih redaka iz knjige “Stanari u slonu” Dubravka Horvatića, iz priče Kućice, neboderi i vuk u kojoj autor slikovito opisuje nestanak malih, živopisnih kućica na mjestu kojih se podižu neboderi, voditeljica je s polaznicima radionice povela razgovor o kućama i neboderima kakve oni poznaju u svom okruženju te ih pozvala da od drvenih elemenata koje je pripremila slože dio ulice ili grada po svojoj želji. “Danas ćemo biti majstori i umjetnici”, naglasila je u uvodu. Prionulo se tada brušenju različitih kocki, kvadara i drugih oblika bliskih obliku kuće, zgrade ili nebodera, kako bi njihove stranice postale glatke i pogodne za bojanje. Nakon što su ih tako obradili, polaznici-ce su ih postavili u željenu kompoziciju, zalijepili na drvenu podlogu i obojali raznim bojama te sve zajedno , na kraju, okupili u jedinstvenu cjelinu – grad.

foto: Lucija Lokin

Nastali radovi imaju i svoju uporabnu vrijednost – mogu, naime, sjajno poslužiti kao potporanj za knjige na polici.

U radu s polaznicima asistirale su zaposlenice Udruge za sindrom Down, pedagoginja Jasmina Fritz i radna terapeutkinja Ana Listeš te zaposlenice Knjižnice Gajnice Ana Marija Malbašić i Lucija Lokin. Na radionici su radili: Ante, Hrvoje, Leon, Ranko, Andrea, Vitomir, Sara, Martina iz Udruge za sindrom Down-Zagreb te Petar iz Gajnica.

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.