Design a site like this with WordPress.com
Započnite

V starem melinu

Na drugoj po redu radionici koju je Smiljka Franjić vodila u Knjižnici Gajnice s članovima i članicama Udruge za sindrom Down – Zagreb, tema je bio mlin iz dječjeg romana Mate Lovraka “Družba Pere Kvržice” napisanog daleke 1933. godine. Knjižničarka Lucija Lokin pročitala je dio romana u kojem djeca iz sela odluče urediti zapušteni mlin, i dio u kojem ga odrasli mještani, nakon što je obnovljen, obilaze sa divljenjem. Na sličan način na ovoj je radionici, ali u umanjenom mjerilu i s ljepilom i kartonom, uređeno 8 malih mlinova. Polaznicima su podijeljeni izrezani kartoni koje je trebalo presaviti i zalijepiti u oblik mlinskog objekta. Potom su na izrezanom krugu iscrtali mlinsko kolo i zalijepili ga uz jednu stranicu objekta. Tako nastalu maketu mlina na kraju su ukrasili elementima različitih oblika i boja.

Po završetku radionice posjetili smo obližnji restoran V starem melinu uređen u obnovljenom starom mlinu u Gornjem Stenjevcu, sa mlinskim kolom koji je i danas u funkciji. Gospodin Pavao Čondić lijepo nas je primio, i po odlasku polaznicima dao punu vreću slastica, poklon Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman.

U radu s polaznicima asistirale su zaposlenice Udruge za sindrom Down, pedagoginja Jasmina Fritz i radna terapeutkinja Ana Listeš te zaposlenice Knjižnice Gajnice Ana Marija Malbašić i Lucija Lokin. Na radionici su radili: Ante, Hrvoje, Leon, Ranko, Vitomir i Tea iz Udruge za sindrom Down-Zagreb kojima su se pridružili Dinka i Filip iz Gajnica.

Fotografije u prilogu: Lucija Lokin i Maša Štrbac. Naslovna fotografija: Lucija Lokin

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.