Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Vrlo gladna gusjenica

Na likovnoj radionici koju smo 27. siječnja 2023. organizirali u KGZ Knjižnici Gajnice, literarni predložak za likovni zadatak bila je popularna slikovnica Erika Carlea “Vrlo gladna gusjenica” u prilagodbi članova i članica Udruge za sindrom Down-Zagreb. U priči je jedna tek izlegla gusjenica počela jesti različito voće i svakoga ga je dana jela sve više. Od prejedanja joj je na koncu pozlilo te je po nju došla hitna pomoć. Smještena je u svoj krevet/kukuljicu da se odmori i nakon nekoliko dana iz te kukuljice izašla kao predivan šareni leptir. Kroz priču se djeca uče različitim bojama, brojevima i prepoznavanju različitog voća.

Priču nam je kao uvod u radionicu ispričao Ante iz Udruge za sindrom Down-Zagreb, listajući pritom slikovnicu koju su prema priči izradili sami članovi i članice Udruge. Živom gestikulacijom i govorom dočarao nam je preobrazbu gusjenice u šarenog leptira kojeg je voditeljica radionice Smiljka Franjić uzela kao motiv za likovni zadatak – izradu stalka za mobitel. Podijelila je polaznicima kartone izrezane u obliku leptirovih krila koje su oni oslikali akrilnim bojama i ukrasili drvenim polukuglama. Oslikane leptire potom su zalijepili na savinuti kartonski dio i tako napravili stalak za mobitel koji može pomoći pri čitanju e-knjiga na ekranu.

Po završetku radionice priču o gusjenici su, svaki na svoj način, interpretirali još Ranko, Vito i Leon, onako kako bi ju ispričali najmlađima da ih poduče bojama, brojevima i vrstama voća, ali i opasnostima od prejedanja i neumjerenosti bilo koje vrste. I oni su, kao i Ante na početku radionice, tomu prionuli s toliko žara, unijevši se u radnju koju su dočarali zvukovima, gestikulacijom i oponašanjem različitih situacija, te mogu biti inspiracija svakom roditelju da na sličan način svome djetetu ispriča priču. Priču započinje Ranko, sa stablom na kojem obitava gusjenica, a nastavljaju Ante, Leon i Vito:

Priču su u ovakvoj obradi i interpretaciji osmislili članovi Udruge za sindrom Down-Zagreb u okviru dnevnog boravka u udruzi, na inicijativu zaposlenica udruge, pedagoginje Jasmine Fritz i uz asistenciju radne terapeutkinje Ane Listeš. One su, uz zaposlenice Knjižnice Gajnice Luciju Lokin i Zvjezdanu Balić, asistirale voditeljici Smiljki Franjić u radu s polaznicima/cama. Na radionici su radili: Ante, Hrvoje, Leon, Ranko, Vitomir, Tina i Andrea iz Udruge za sindrom Down-Zagreb kojima su se pridružili Dinka i Filip iz Gajnica.

Foto: Lucija Lokin i Maša Štrbac

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.