Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Godišnja doba – Ljeto

Druga po redu radionica sa Zdenkom Bašićem iz ciklusa ‘Godišnja doba’ bila je posvećena ljetu. Kao i na prvoj radionici, radilo se oko stabla koje je mjesto okupljanja i zajedničkog rada kroz cijeli ciklus. Stablo iz radionice u radionicu raste i mijenja se kako mu polaznici dodaju različite elemente iz prirode i iz narodnih priča.

Na ovoj radionici se započelo s izradom cvjetova nježnih ili živih boja kakve nalazimo na livadama ljeti, od filca i tanke žice. Sitni listići i latice tražili su spretne i strpljive prste koje će ih omotati i povezati u skladan oblik i takve ‘posaditi’ uokolo stabla. Potom su se polaznici posvetili izradi vilinskih konjica. Ovaj kukac profinjenog, ‘vilinskog’ izgleda, vitkoga tijela i nježnih prozirnih krila našao se, nažalost, na popisu ugroženih vrsta zbog uništavanja močvara, potoka i rijeka u kojima obitava. Hrani se, između ostalog, ličinkama komaraca i tako njihov broj održava u prihvatljivim granicama. No, osim što je važan za ekosustav, vilinski konjic ima važnu ulogu u narodnim predajama i vjerovanjima. Vezuje se uz Ivanje 24. lipnja, najduži dan u godini, odnosno Ivanjsku noć koja je u folkloru europskih naroda posvećena čarolijama, vilama i vilenjacima, kresovima i obredima.

Tijelo vilinskog konjica polaznici su napravili od kratkih bukovih grančica koje su omotali pređama raznih boja, dodali im krilca od izrezanog filca i na kraju vitke žičane nožice i ticala. Tako oblikovani, laki i poletni, ovi su se vilinski konjici skrasili na granama našeg stabla, u iščekivanju slijedeće radionice koja će biti 7. ožujka, kada će tema radionici biti jesen. Pratite nas i otkrijte kako će to godišnje doba preobraziti naše stablo u rukama polaznika!

U radu s polaznicima asistirala je zaposlenica Udruge za sindrom Down, pedagoginja Jasmina Fritz te zaposlenica Knjižnice Gajnice Zvjezdana Balić. Na radionici su radili: Sara, Andrea, Antea, Ranko, Vitomir i Abraham iz Udruge za sindrom Down-Zagreb.

Fotografije u prilogu: Maša Štrbac.

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.