Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Gornji Stenjevec – narativi mjesta

Cjelogodišnji program posvećen starom prigorskom naselju iznad Gajnica, danas u sastavu GČ Podsused-Vrapče, uključivao je istraživanje povijesti naselja i razgovore sa starijim mještanima/kama starosjediocima o životu u naselju u vrijeme njihova odrastanja i mladosti. Prilozi su periodično objavljivani na ovim stranicama i dalje distribuirani putem kvartovskih Facebook grupa, s mještanima-kama kao primarnom ciljanom skupinom programa. Umjetnička završnica programa je 15-minutni film “Gornji Stenjevec – narativi mjesta” kojeg potpisuju tri mlade umjetnice, Karla Mesek (scenarij i režija), Alma Trtovac (snimanje i montaža) i Stela Mikulin (foto-kolaži), u kojem su današnje snimke naselja stavljene u odnos s fotografijama iz arhiva mještana-ki, koji su naratori-ce u filmu. Film je 7.11. premijerno predstavljen u dvorani Mjesnog odbora Gornji Stenjevec a potom je objavljen na youtube kanalu programa. Zaključak je to nastojanja da se najšira javnost upozna s naseljem koje je prethodilo širenju grada i mijenjalo se u dodiru s njime te da obol svim ruralnim zajednicama na čije se prostore grad širio tijekom povijesti, a koje su istisnute iz javnog pamćenja.

Impresum

Nositelj programa: Umjetnička organizacija – Otvoreni likovni pogon – Zagreb

Koncepcija i vođenje: Maša Štrbac

Mrežne stranice programa:

O povijesti naselja pričaju mještani-ke Gornjeg Stenjevca: Branka Celiček, Josip Križanić, Marica Korošec, Nada i Zora Novosel, Mirjana Rončević, Vilko-Vili Tersić, Ignac-Nacek Tomić, Zvonimir Trotić, Zdenko Trucek i Ivan Poljak

Fotografije: Maša Štrbac i privatni arhivi sugovornika-ca, ukoliko nije naznačeno drugačije

Tekstovi: Maša Štrbac, Darko Smontara

Intervju: Nikša Božić o prostornom planiranju

Film “Gornji Stenjevec – narativi mjesta”:

Karla Mesek, scenarij i režija

Alma Trtovac, snimanje i montaža, postprodukcija

Stela Mikulin, foto-kolaži, s fotografijama Mirjane Rončević i Ivice Repovža-Šilje (predstavljeni su samostalno na online izložbi Slike sjećanja)

U filmu govore: Josip Križanić, Mirjana Rončević i Zvonimir Trotić

Gornji Stenjevec očima novih naraštaja, online izložba likovnih radova učenika-ca 5. do 8. razreda OŠ Dragutina Domjanića, Gajnice – dio radova bio je od 2.11. do 6.12. izložen u KGZ – Knjižnici Gajnice, Meksička 6

Mentorica učenicima-cama: prof. likovnog Nina Brkić

Likovni postav izložbe u Knjižnici i prateći tekst: Maša Štrbac

Partneri programa:

Osnovna škola Dragutin Domjanić, Ul. Gajnice 31, Zagreb

KGZ – Knjižnica Gajnice, Meksička 6, Zagreb

Financijski pokrovitelji:

Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada “Kultura nova”

Zahvale na pomoći u realizaciji pojedinih dijelova programa: Branimiru Brglesu, Deani Knežević i Meliti Merlin, Slavku Šimičiću, Darku Smontari, Nini Brkić, Željku i Katarini Škorjanec, Mjesnom odboru Gornji Stenjevec, KGZ Knjižnici Gajnice i Klubu odbojke na pijesku Vrapče.

Posebno hvala svim mještanima-kama Gornjeg Stenjevca bez čijih priča i sjećanja ovog programa ne bi bilo.