Design a site like this with WordPress.com
Započnite

L’jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena

potok Dolje u Podsusedu

Cjelogodišnji program bio je posvećen šumama i potocima u GČ Podsused-Vrapče. Naziv programa, L’jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena, preuzet je iz lokalne narodne pjesme koja je izraz ruralne kulture prigorskih dijelova četvrti u kojima se, sve do sredine 20. stoljeća, život u velikoj mjeri odvijao na otvorenom i u prirodi uz koju je bio neposredno vezan i o njoj je ovisio. Arhaičan u izrazu, ovaj nam je stih poslužio da prizovemo vrijeme u kojem su „gora zelena” i „voda studena” bili dio identiteta lokalnog stanovništva kako bismo među današnjom generacijom mještana/ki pokrenuli javni razgovor o tome koju ulogu oni imaju u njihovom životu i koju bi mogli imati u budućnosti. Tijekom 2022. godine o šumama i vodama smo pisali, razgovarali s mještanima i strukom, objavljivali te razgovore na mrežnim stranicama programa i organizirali ih uživo u formi tribina. Na taj su se istraživački i diskurzivni dio programa sredinom godine nadovezale umjetnice Ela Leko i Ela Štefanac koje su u nizu radionica s lokalnim stanovništvom, sa njihovim radovima osmislile javnu umjetničku intervenciju koja je izvedena 10. rujna u središnjem parku u Gajnicama – Parku 101. brigade. Program smo zaključili objavom radova Ele Štefanac, kratkog videa i serije polaroida nadahnutih potocima koji prolaze kroz četvrt (Vrapčak i Dubravica).

Impresum

Nositelj programa: Umjetnička organizacija – Otvoreni likovni pogon – Zagreb

Autorica programske koncepcije, voditeljica programa, urednica mrežnih stranica i autorica tekstova, foto i video dokumentacija programskih aktivnosti: Maša Štrbac
Umjetnice u programu: Ela Leko i Ela Štefanac
Snimatelj javnog događanja Izvedba potoka: Siniša Begović
Montaža snimljenog materijala: Omi Žganec
Sudionici radionica u okviru programa: mještani GČ Podsused-Vrapče, učenici-ce OŠ Stenjevec (suradnica prof. likovnog Lena Ivanković) i OŠ Dragutin Domjanić (suradnica prof. likovnog Nina Brkić), članovi Izviđačkog odreda Veternica
Izložba učeničkih radova „Životinjski svijet Medvednice” realizirana je u partnerstvu s KGZ Knjižnicom Gajnice i OŠ Dragutin Domjanić,a predavanje u sklopu izložbe u partnerstvu s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica.

Financijski pokrovitelji: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada “Kultura nova”

Zahvale na pomoći u realizaciji pojedinih dijelova programa: Nini Brkić, Leni Ivanković, Anni Sidorovoj, Ivi Vidaković-Maoduš, Dijani Vuletić, Nikoli Severu, Mariju Jukiću, Klari Kranjčec, Dragutinu Nemčiću, Martini Jurjević Varga, Siniši Begoviću, Andrei Kostelić, Ana Mariji Malbašić, Mjesnom odboru Gornji Stenjevec, KGZ Knjižnici Gajnice. Posebno hvala svim mještanima-kama četvrti koji su sudjelovali u programu.