Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Blagdansko drvce

“Slikovnica Božićna jelka autorice Julie Donaldson, omiljene suvremene britanske književnice za djecu (i odrasle koji se tako osjećaju!) upoznaje nas sa Šumskom kraljicom, jelkom koju svake godine Norvežani poklanjaju Britancima kao simbol mira, prijateljstva i zahvalnosti za podršku tijekom Drugog svjetskog rata. Šumari odabrano stablo posijeku uz posebnu ceremoniju, a ono zatim kreće na tisućama kilometara dalek put preko kopna i mora, sve do trga Trafalgar u Londonu. Ovu lijepu priču u stihovima prate tople ilustracije uz pomoć kojih ćemo svi na novom susretu u ovo adventsko vrijeme maštom krenuti put Londona.”

Ova preporuka koju je knjižničarka Ana Marija Malbašić dala za čitanje u predblagdansko vrijeme bila je povod da priču iz slikovnice uzmemo kao polazište radionice koju smo 7. prosinca održali u prostoru Udruge za sindrom Down-Zagreb. Iznimno smo radionicu održali izvan Knjižnice Gajnice kako bismo izbliza upoznali prostor poludnevnog boravka u kojem polaznici naših radionica rado i često borave i u kojem Udruga provodi svoje brojne aktivnosti. Dočekao nas je prostor već prigodno ukrašen, s okićenim drvcem u kutu, te je ugođaj radionice bio pravi predblagdanski. U tom su okruženju, uz vodstvo umjetnice Smiljke Franjić, polaznici radionice bili pozvani da iz izrezanih dijelova kartona u oblicima različitih stabala, sastave samostojeće drvo i ukrase ga naslikanim kuglicama ili drugim oblicima po želji. Voditeljica je pritom otkrila da je i karton napravljen od drveta te je otvorila razgovor o čuvanju drveća- ustvrdili smo da bi i ukrasna drvca po završetku blagdana mogli vratiti u zemlju umjesto da ih bacamo kao otpad. Prionulo se potom slikanju drvaca od kartona, pri kojem je svatko svoje drvce mogao ukrasiti po želji – točkasti oblici nalik kuglicama kod nekih su se polaznika proširili u mrlje, zgusnuli ili prorijedili, pretvorili u poteze i plohe, vrtloge ili ornamente. Tako oslikana stabla polaznici su na kraju dodatno ukrasili reljefnim detaljima, prepolovljenim drvenim kuglicama koje su prethodno obojali raznim bojama – osam je nastalih stabalaca zasjalo ljepotom, najavivši blagdane koji se bliže.

U radu s polaznicima asistirale su zaposlenice Udruge za sindrom Down, pedagoginja Jasmina Fritz i radna terapeutkinja Ana Listeš. Na radionici su radili: Ante, Hrvoje, Leon, Ranko, Andrea, Sara, Martina, Iva i Tea iz Udruge za sindrom Down-Zagreb.

Objavio Otvoreni likovni pogon

Otvoreni likovni pogon je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.