Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Laboratorij Gajnice

foto: Miroslav Vajdić

U 2020. godini program je proveden u naselju Gajnice, upravnom i kulturnom središtu četvrti. Istraživački dio programa bio je posvećen povijesti naselja, onako kako ju poznaju mještani i kako je obrađena u znanstvenoj literaturi. Mještani su svoja sjećanja iznosili na tematskim druženjima u okviru tzv. Dnevnog boravka, u prostorijama lokalnih mjesnih odbora, a ista su potom, dopunjena podacima iz znanstvene literature, distribuirana putem društvenih mreža gdje su bila povod novim razgovorima kojima se gradila povijest naselja. Najveći dio razgovora, posebno nakon izbijanja epidemije COVIDa-19, odvijao se unutar kvartovske FB grupe „Gajnice jučer danas sutra”, u okviru koje je provedena anketa Živjeti u Gajnicama, s pitanjima o prednostima i nedostacima života u naselju. Sredinom lipnja u program su se uključili mladi umjetnici/ce, kroz seminar na kojem su, prvog dana, uvedeni u osnove rada umjetnosti u zajednici i u javnom prostoru, uz arhitekte Kristinu Carevu i Renea Lisca kao goste predavače, a drugog dana su se upoznali s mještanima/kama na tribini Živjeti u Gajnicama. Tribina je, ali još više komunikacija preko FB grupe koja je uslijedila, vodila ideji da umjetnički dio programa bude izveden u Parku 101. brigade kao mjestu koje je na različite načine važno velikom djelu mještana/ki i u kojem mnogi provode svoje slobodno vrijeme. Umjetnička intervencija naslovljena „Park” realizirana je krajem rujna, u formi dvodnevnog događanja kojim se željela odati počast zajedničkom životu u Parku, te ga ujedno podržati i dati mu novi podstrek. Posebna je pažnja posvećena napuštenom boćalištu za koje je, tijekom rasprave na FB, pristiglo 20-tak alternativnih prijedloga. Dvije polaznice seminara, slikarica i krajobrazna arhitektica Valentina Marđetko i plesačica suvremenog plesa Una Štalcar-Furač uprizorile su ih u suradnji s mještanima/kama, na likovnoj i plesnoj radionici u Parku. Ilustracije sadržaja koje su mještani poželjeli za park bile su izrezane iz kartona i kao velike siluete na jedan dan raspoređene širom Parka, dok su između i oko njih sudionici plesne radionice izveli koreografiju na istu temu. Cilj je programa bio kroz umjetnički sadržaj usmjeriti pažnju mještana na zajednički život u naselju i u javnom prostoru kao vrijednost koju treba njegovati,te ih potaknuti i ohrabriti za javni nastup, da u tom prostoru zajedno i u suradnji izraze svoje želje i potrebe. Program je krajem studenog zaključen postavom dokumentacijske izložbe u KGZ – Knjižnici Gajnice.

Impresum

Nositelj projekta: Otvoreni likovni pogon

Voditeljica: Maša Štrbac

Dnevni boravak, tematska druženja s mještanima/kama i istraživanje povijesti naselja

Sugovornici/ce: Mirjana Rončević, Darko Smontara, Martina Šimunković, Slavko Šimičić, Željko Šićak Prašnički, Miroslav Vajdić, članovi/ce FB grupe Gajnice jučer danas sutra

Seminar o umjetnosti u zajednici

Gosti predavači: dr.sc. Kristina Careva, dipl. ing. arh. i dr.sc. Rene Lisac, dipl. ing. arh. (voditelji projekta Akupunktura grada (2009 – )

Polaznici/ce: Branimira Beranek, Valentina Marđetko, Petra Orbanić, Luka Pacek, Una Štalcar-Furač

Park, umjetničko događanje u Parku 101. brigade

Umjetnice: Valentina Marđetko i Una Štalcar-Furač

Suradnici/ce: mještani/ke Gajnica, uglavnom najmlađi naraštaj u pratnji starijih, najčešće roditelja ili djedova i baka te korisnici/ce Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u Susedgradu

Tehnička asistencija(zahvale): Roland Bilobrk, Željko Šićak Prašnički i Petra Štefičar

Prijevoz (zahvala): Mario Purgar

Dokumentacija i promocija projekta

Fotografije: Miroslav Vajdić, Vedran Markulin, Željko Šićak Prašnički, Maša Štrbac

Dizajn promo materijala: Lidija Novosel

Tisak promo materijala: Papirnica Anita, Copia Forum d.o.o.

Partneri projekta:

Centar za obrazovanje i kulturu Susedgrad (tribina Živjeti u Gajnicama)

KGZ – Knjižnica Gajnice (dokumentacijska izložba)

FB grupa Gajnice jučer danas sutra (platforma za razgovore s građanstvom i distribuciju svih aktivnosti unutar projekta)

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb (umjetničko događanje u Parku, rad s korisnicima/cama radionice)

Financijski pokrovitelji

Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada “Kultura nova”